vecka 17!

BARNET


Barnet är nu 11-12 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 90 g i början av veckan och ca 120 g vid veckans slut. Huvudet är ännu stort i förhållande till kroppen, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har vuxit. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper bebisen att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått små naglar. Barnet pumpar runt ungefär 24 liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem.


MAMMAN

 Din livmoder är nu lika stor som ett bebishuvud. Livmoderns övre del är ungefär mitt emellan ditt blygdben och din naveln. Den ökade blodvolymen gör att en del kvinnor, känner sig ovanligt varma, får ökad svettning eller blir extra andfådda. Många kvinnor blir även täppta i näsan eftersom slemhinnorna svullnar vilket tros beror på hög halt av graviditetshormoner. Slidan kan avge en ökad mängd sekret. Så länge som flytningarna är doftfria är det inget att oroa sig för. Skulle du få illaluktande flytningar ska du alltid ta upp det med din barnmorska. Behovet av att kissa kvarstår ofta. Slemhinnorna kan vara sköra och lättblödande såväl i näsan som i underlivet. Vid samlag kan man med fördel använda sig av glidslem om man har problem med sköra slemhinnor.

 
Vad är foglossning?

Alla graviditeter medför hormonförändringar och viktökning, men det betyder inte att alla får ont. Cirka 50 % av alla gravida får någon gång under graviditeten ont i ryggen, 30 % av dessa får mycket ont.


PAPPAN

 I vecka 17-18 är det vanligtvis dags för ultraljud. Det är en fosterdiagnostisk undersökning men så klart även ett tillfälle att se barnet vilket är en omvälvande upplevelse. Särskilt för dig som partner som inte genomgår de påtagliga fysiska förändringar som din gravida kvinna gör. På en del mottagningar får man bilder eller en video från ultraljudsundersökningen som ni kan ta med er hem.