Warszawa, judiska gettot samt judiska behravningsplatsen.

igår åkte jag ner till polen med studenter från Göteborgs Universit. Vi var på Landvetter klockan 06:30. 
Vi var framme i Polen vid 10 tiden och då började ett fullt schema. 

Vi började med att besöka en del av det som finns kvar av judiska gettot. Vi fick en uppgift att reflektera över, "hur blev du den du är" typ. Minns inte exakt vad den heter. 

Efter vi hade varit i judiska gettot så gick vi och åt en sen lunch och diskuterade lite om vad vi hade sett och reflekterade över. 

Efter lunchen åkte vi till den gamla judiska kyrkogården. Det är över 350 tusen människor som ligger där. Dock vet man inte vart alla ligger. Tyskarna förstörde mycket av kyrkogården under kriget och efter kriget gick folk dit för att hämta sten för att bygga olika saker. Vi stod på en kulle och titta ut över gallret så såg man in till den katolska kyrkogården. Där var det massa blommor, fina gravstenar och folk som inte hade rört något av deras gravar. 

Under tiden vi var där så intervjuade Christer en gammal lärare till honom som är judinna. var ett intressant samtal.

Efter vi var där så åkte vi till hotellet för att äta lite middag. När vi kommer dit så är det en kvinna som inte varit i polen sen 1946 som överlevde förintelsen. Imorgon ska vi få lyssna på henne och höra hennes historia. Det hann även med en liten intervju för SR som kommer ha en dokumentär om denna resan. ska bli intressant. Idag kommer det även ett TV team för en dokumentär för SVT. 

Må väl! / Daniel


Visa fler inlägg